A Palol Quer, corredors d’assegurances hem valorat quin és el principal risc cibernètic al qual les empreses, els comerços i els autònoms us haureu d’enfrontar aquest 2020 i el resultat ha estat el ransomware (o programari de segrest). Els principals analistes en ciberdelinqüència calculen que el 60% de les empreses que pateixin un atac de ransomware al llarg d’aquest any hauran de tancar perquè no es podran refer de les pèrdues econòmiques que els haurà provocat. Per això, volem que n’estigueu ben informats!

Què és el ransomware? És el segrest de les dades dels nostres sistemes informàtics mitjançant un codi maliciós que ens pot arribar a través d’un correu electrònic fals d’un proveïdor, d’un client, d’un empleat descuidat, d’una aplicació que hàgiu descarregat o d’algun programa que hàgiu instal·lat a l’ordinador. Les empreses, tant si són grans, mitjanes o petites, han d’invertir per millorar els seus sistemes de seguretat per evitar el segrest de la seva informació i, com a conseqüència, les importants pèrdues  econòmiques i reputacionals.

Vet aquí els sectors que més han de vigilar:

  • Sector industrial. Les empreses d’aquest àmbit són un objectiu llaminer per als ciberdelinqüents perquè la tecnificació de les empreses i la domòtica aplicada a la indústria deixa escletxes de seguretat que són aprofitades pel ransomware per malbaratar la producció, o bé interrompre el procés. D’aquesta manera, es generen pèrdues econòmiques i el perjudici de no poder servir les comandes als client en el termini acordat en els contractes.
  • Pimes i comerç. És la principal porta d’entrada per als ciberdelinqüents; mitjançant el ransomware accedeixen a infraestructures més grans i protegides. La petita i mitjana empresa i el comerç són el cor de l’economia a Catalunya i, alhora, són les empreses més exposades als atacs per la manca de protecció davant les amenaces dels hackers, que les utilitzen perquè semblin culpables dels atacs que pateixen els clients i proveïdors.

A més, heu de tenir en compte que el nou marc regulador de protecció de dades assenyala que l’incompliment de la GDPR; és a dir, deixar dades sensibles sense protecció comporta importants sancions econòmiques contra les empreses que hagin patit un atac. Per tant, les conseqüències serien dobles, l’atac en sí mateix i la sanció imposada per l’administració.

En definitiva, empreses, comerços i autònoms, heu d’invertir en seguretat informàtica i, alhora, disposar de l’assegurança corresponent per evitar que les sancions i les despeses imprevistes arruïnin els vostres negocis. Una assegurança cibernètica pot salvar el negoci perquè garanteix una cobertura econòmica i jurídica i un anàlisi inicial de l’estat del vostre sistema informàtic. En parlem?