Els efectes de la crisi sanitària de la COVID-19 no solament es perceben en l’àmbit de la salut, sinó també en l’econòmic. Des que es va decretar l’estat d’alarma, els ingressos d’autònoms i pimes s’han reduït considerablement o ho han desaparegut perquè han hagut de tancar els seus negocis. Les empreses que continuen actives fan filigranes per pagar totes les despeses, com, per exemple, les nòmines o la Seguretat Socials dels treballadors. I, ara, que som enmig de la desescalada, com ho tenen els negocis per recuperar l’activitat? Vet aquí alguns aspectes clau per tirar endavant el teu negoci:

 • Liquiditat per pagar les despeses. S’ha aprovat una línia d’avals de fins a 100.000 milions d’euros per compte de l’Estat per a empreses i autònoms. A més, d’un segon tram dotat amb 20.000 milions d’euros. També s’han habilitat préstecs ICO COVID-19 i moltes entitats bancàries han activat un pla d’ajudes complementari. Per afrontar el pagament de les quotes hipotecàries dels locals i oficines, es pot sol·licitar una moratòria al banc durant tres mesos, però cal que estiguis aturat o hagis patit una reducció substancial dels ingressos.
 • Mantenir els llocs de treball. Per tal d’evitar acomiadaments massius, s’han habilitat els expedients de regulació temporal de l’ocupació (ERTO). A més, al Reial decret llei del 17 de març s’especifica que les empreses amb menys de 50 treballadors que sol·licitin un ERTO, estan exonerades del pagament del 100% de les quotes, mentre que les que tinguin més de 50 empleats, se li exonera el pagament del 75%.
 • Cessament temporal de l’activitat. El poden sol·licitar aquelles petites empreses i/o emprenedors que no poden continuar la seva activitat o la seva facturació s’ha reduït més enllà del 75%.
 • Ajudes en el pagament d’impostos. S’han aprovat mesures perquè les pimes i els autònoms puguin fraccionar els deutes tributaris o ajornar les quotes de la Seguretat Social, demanant una moratòria sense interessos de fins a sis mesos.

Ara que estàs al dia de totes les mesures aprovades, el primer és reprendre l’activitat del teu negoci. Per aconseguir-ho, vet aquí uns quants consells:

 • Reorganitza les despeses i els recursos per anticipar-te als pròxims mesos.
 • Si és possible, obre noves línies de negoci o crea nous productes, com, per exemple, la venda online.
 • Tingues cura i manté el contacte amb clients, treballadors i proveïdors.
 • Informa’t sobre quines són les mesures de prevenció que pots aplicar per reduir el risc de contagi de la COVID-19.
 • Aprofita les noves tecnologies que t’ajudaran a estar en contacte amb el client.
 • És un bon moment per tenir cura dels teus treballadors i saber apreciar el seu talent.
 • Reivindica el valor afegit dels petits negocis: el producte de proximitat.

La nova normalitat és un repte per a tots, però conservar la il·lusió i no perdre les ganes de seguir endavant són claus per superar aquesta crisi. L’equip de Palol Quer, segueix al teu costat per assessorar-te i tenir cura d’allò que més t’importa.